maandag 18 juli 2011

Oproep: Kerncentrale Borssele nog niet verkopen

Aanleiding van deze oproep is de samenwerking tussen RWE en het Russische gasbedrijf Gazprom. Samenwerking bij bouw en exploitatie van centrales in Europa, waaronder de centrale van Essent die in 2009 verkocht is aan RWE. Borssele hoort hier ook bij, nu deze kerncentrale voor 30% in handen komt van RWE. Dit staat haaks op het Europese beleid om bij de energievoorziening juist minder afhankelijker te worden van Rusland.
De statenfracties van GroenLinks in Brabant, Overijssel, Flevoland en Limburg willen dat de gedeeltelijke verkoop van Borssele aan RWE wordt uitgesteld. In Brabant heeft GroenLinks gevraagd aan het college ervoor te zorgen dat Borssele voor de helft eigenaar blijft van de voormalige aandeelhouders van Essent. Brabant heeft als grootste aandeelhouder een belangrijke stem.
Mijn oproep: Hoe meer voormalige aandeelhouders dit initiatief ondersteuenen hoe beter!!!
De provincie Drenthe en de Drentse gemeenten zijn slechts kleine aandeelhouders, maar:
" Laat uw stem toch horen"!!!

donderdag 7 juli 2011

Provincie kan op andere manier bezuinigen

De provincie moet 4,5 miljoen extra bezuinigen. Dat wordt grotendeels ingevuld door her en der wat bestaande subsiedies/vergoedingen te verlagen. Maar het kan ook anders. Ik heb eerder hier geschreven over de mogelijkheden die het SNN biedt. Dat kan structureel miljoenen opleveren. Een andere mogelijkheid is het Openbaar Vervoer Bureau Groningen Drenthe ( OV bureau). Omdat het OV bureau een Gemeenschappelijke Regeling is, is men verplicht een weerstands vermogen te hebben. In 2005 is daar uitgebreid over gesproken, of het echt nodig was, en of het wel 4.5 miljoen moest zijn. Ja dus, toevallig hetzelfde bedrag wat nu gezocht wordt. Die 4.5 miljoen ligt echt op de plank, het is niet de bedoeling te gebruiken, behalve om zeer grote risico's op te vangen. In de praktijk kwam ik er paar jaar geleden al achter dat zeer grote risico's inderdaad zeer groot moeten zijn, een mislukte aanbesteding is niet groot genoeg.
Als het OV bureau geen Gemeenschappelijke Regeling meer zou zijn, komt die 4,5 miljoen vrij.
Er zijn niet veel provincies of regio's waar dit zo geregeld is. Natuurlijk komt samenwerking veel voor, maar niet via gemeenschappelijke regeling. In de oude "Rijke "tijd was dit waarschijnlijk een goed te verdedigen oplossing, maar in een tijd van bezuinigingen is het de vraag of die 4,5 miljoen niet anders en beter ingezet kan worden. In regio's en provincies waar "gewoon"wordt samengewerkt is het OV waarschijnlijk niet beter of slechter.
Ik zou zeggen: Kijk er eens naar.
Bijkomend verhaal is dat ten tijde van het opstellen van "Amen is geen Amsterdam" één van de zijsprongetjes was, dat we organisaties, zoals het OV bureau weer terug in huis moesten gaan halen. Het op afstand zetten, ander gebouw, met directie en receptie is niet persé positief. Ook dit kan in de "rijke " tijd te begrijpen zijn, maar nu er gezocht wordt naar bezuinigingen is elke euro welkom.
Zoals bekend, was de huidige gedeputeerde van de centjes, ook de voorzitter van de werkgroep A is geen A, dus Ard kan als hij wil 2 vliegen in één klap slaan.
Dus mijn oproep: "Kijk er eens naar"!