donderdag 29 april 2010

C02 opslag en kolencentrales en zoals altijd de centen.

Als Barendrecht niet door gaat, gaat het in Noord Nederland ook niet door, was deze week de geruststellende boodschap. Op zich is dat niets nieuws, want Noord Nederland is altijd gezien als een tweede proef, waarbij de lessen van de eerste in de praktijk zouden worden gebracht.
Maar er is gelukkig meer aan de hand.
Deze week werd ook bekend dat de nieuwe kolencentrales in Duitsland op de lange baan gaan. Ze vallen om als dominostenen, was de krantekop. Het ene na het andere project wordt afgezegd of uitgesteld. Ook in Denemarken wordt de eerste commerciele CCS installatie uitgesteld, minstens met 6 jaar.!

Ik vraag me dan natuurlijk af: Waarom gaat het wel door in de Eemshaven?? We lopen wel vaker achter... nog even wachten.

Het is niet zo dat de kolencentrales in Duitsland niet doorgaan omdat er zo fel wordt geprotesteerd. Nee, zoals meestal denken de grote jongens dan: "even bukken, dan waait het wel over".
Nee, wat er nu blijkt is dat ze er niet genoeg aan gaan verdienen...De kosten stijgen en de vraag neemt af. Heeft de crisis dus toch ook weer goede kanten, het energiegebruik is 10% lager.
Ook het verhaal van CO2 opslag, CCS, is een kostenverhaal. Zolang de emissiehandel niet op gang komt, kunnen de "grote jongens" er niet genoeg aan verdienen.
Amerika speelt in dit hele verhaal ook een aparte rol, men wilde in Kopenhagen wel, maar anders...In Amerika wordt niet zoals in Europa beweert dat we niet om CCS heen kunnen.
Amerika is natuurlijk ook in die hele CO2 emissiehandel bepalend. Zo komt er steeds meer zand in de eerst zo geoliede machine, het gaat steeds trager en trager. Omdat ook iedereen weet dat CO2 opslag een tussen oplossing is komt ook het moment steeds dichterbij dat de tussen oplossing geen zin meer heeft..

Geen opmerkingen: